Case: hoej.dk a/s

Datasikkerhed og -etik har øverste prioritet hos hoej.dk

hoej.dk er specialiseret i digitale ydelser for pårørende og efterladte – fra dødsannoncer til mindesider på platformen afdøde.dk. Datasikkerhed og dataetik har øverste prioritet, hvilket var grunden til, at virksomheden deltog i et Sb3D-forløb.

”Vi har altid arbejdet med dataetik og designprocesser, altså privacy by design,” fortæller Gitte Mathiasson, der er direktør hos hoej.dk.

”Så for os er det naturligt også at tænke datasikkerhed ind; det hænger jo sammen.”

hoej.dk

hoej.dk blev grundlagt i 2005 og har gennem hele sin levetid bygget virksomheden på at være innovativ og løbende skabe nye udviklinger inden for teknologi, indhold og service.

hoej.dk blev kåret af Børsen som gazellevirksomhed i 2012, 2013, 2014, 2015 og 2019.

Virksomheden har hovedsæde i Ballerup.

Læs mere om virksomheden her

Hjælp til D-mærkning med et blik udefra

Virksomheden blev grundlagt i 2005 og er i gang med deres D-mærke-ansøgning, hvor konstellationen af datasikkerhed, dataetik og produktudvikling spiller en afgørende rolle, fremhæver hun.

”Det er lærerigt at få et kærligt og kritisk blik udefra,” mener Gitte Mathiasson. ”Vi synes jo selv, vi har styr på det, men synes vi bare det, fordi vi er selvfede?” joker hun.

Virksomheden ønskede at få identificeret huller, de ikke selv havde opdaget, og at få et bedre overblik og mere struktur, så de lettere kunne definere roller og næste skridt i forhold til videreudvikling.

Det giver mening og tyngde

Resultat: Bedre sikkerhed og højt udbytte

I Sb3D-forløbet fik hoej.dk en fin audit på deres systemer og deres valg af teknologier og en grundig gennemgang af elementerne i en risikoanalyse, vurderer hun. Det indledende interview gjorde det muligt at identificere, hvad hoej.dk havde brug for. ”Vi fik en meget kompetent tilbagemelding efterfølgende,” udtaler Gitte Mathiasson. hoej.dk fik afdækket nogle af de sikkerhedsfaktorer, som de skulle prioritere at arbejde med. Især oplevede de, at det var godt at få hjælp til prioriteringerne i sikkerheds-set-up: ”Hvad skal vi bruge tid på nu, og hvad skal vi vente med? Dét er vi blevet meget klogere på.”

Kompetent rådgivning giver resultater og lettere prioriteringer

”Vi har kunnet prioritere anderledes, fordi vi fik kompetent feedback på risiko, systemudvikling og tools,” understreger Gitte Mathiasson.

”Jeg elsker det, når folk kan deres shit,” indrømmer hun. ”Når vi tager en dag ud af kalenderen og kommer en hel afdeling, er det faktisk en meget stor investering for os. Så det betyder meget, at det var tiden værd.”

Hun oplever, at virksomheden kan komme lettere i mål med deres D-mærke-ansøgning takket være anbefalingerne fra Sb3D-forløbet. ”Vi har fået noget at arbejde med, som giver mening og har tyngde,” konkluderer hun.
"Nu kan vi fortælle, at vi har haft en form for audit. Og vi kan stå ved, at systemerne holder både nu og i fremtiden, fordi vi har valgt nogle gode teknologier.”
Gitte Mathiasson
Direktør, hoej.dk

Alle udviklere på dæk!

I workshoppen om risikoanalyse valgte virksomheden at inkludere alle udviklere for at sikre commitment og forankring.

”Forløbet havde det niveau, som vi havde brug for,” lyder det fra Gitte Mathiasson. ”Analysen, vi fik, ramte plet, og vi kunne godt se, at vi havde behov for at få både nye ideer og kritik.”

Lærerig proces for en lærende organisation

”Det har været en involverende proces i noget, der er utroligt komplekst og omfattende,” konstaterer hun. ”Vi har fire systemer, der kommunikerer med hinanden og er indbyrdes afhængige, så svagheder i ét system kan give svagheder i de andre.”

”Vi vil gerne være den gode pige i klassen,” spøger hun. ”Vi vil gerne blive klogere på vores processer, og hvad vi er gode til, og hvad vi skal blive bedre til. Det oplever jeg som meget karakteristisk for alle i virksomheden. Og det er jo vigtigt, at man tør være åben, hvis man skal have hjælp til at blive bedre.”

Ros er også nyttigt

I forløbet fik hoej.dk analyseret struktur, systemudvikling, teknologier og open-source-muligheder. 

”Vi fik bekræftet, at vi har truffet nogle kloge valg, der er meningsfulde og fornuftige,” beretter hun. ”Det er godt for os at få et klap på skulderen, når der kommer nogen udefra og siger, ’Det er sgu godt tænkt!’”

For Gitte Mathiasson er rosen dog ikke bare behagelig; den er også nyttig: ”Det betyder jo også, at vi kan præcisere det, når vi skal sælge vores ydelser. Nu kan vi fortælle, at vi har haft en form for audit. Og vi kan stå ved, at systemerne holder både nu og i fremtiden, fordi vi har valgt nogle gode teknologier.”